poniedziałek, 23 listopada 2015

Sznycle z piekarnika w sosie pomidorowym



Obiad z serii "Na dwa dni". Tradycyjne sznycle śmiało można upiec w piekarniku, są wtedy mniej tłuste, dlatego lubią być w sosie. Pomidorowy lub pieczarkowy świetnie się sprawdzą.


Na sznycle:
  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego np. z szynki
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • sól, pieprz
  • jajko - nie koniecznie

Na sos pomidorowy:
  • słoik domowych pomidorów lub pół słoika przecieru pomidorowego
  • 2 szkl. bulionu, jeśli ma być dietetycznie można użyć wody
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany do zup
  • sól, pieprz do smaku

      Czerstwą bułkę moczymy w wodzie i wyciskamy. Dokładamy resztę składników i wyrabiamy. Z powstałej masy formujemy sznycle układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 min. w temp. 180 st.
      Do garnka wlewamy bulion, kiedy zacznie wrzeć dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory domowe zmiksowane, mieszamy. Mąkę i śmietanę mieszamy z pół szkl. wody i zagęszczamy sos. Przyprawiamy do smaku i gotowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz