piątek, 13 listopada 2015

Placek owsiany lub jak kto woli frittata z papryką


Szybkie, ciepłe, pożywne śniadanie z patelni, a może kolacja ? 






Zaczynamy:


  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • ćwiartka małej cebuli
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 3 pieczarki
  • 2 łyżki pokrojonego w kostkę twardego sera (parmezan, grana padano)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki mąki owsianej*, lub orkiszowej
  • szczypta soli



Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy drobno pokrojony czosnek i cebulę i chwilkę przesmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, krótko mieszamy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z mlekiem, mąką i serem. Tą mieszaninę szybko wylewamy na patelnię, kilkoma ruchami mieszamy przykrywamy pokrywką zmniejszamy ogień i doglądamy. Kiedy spód placka będzie rumiany, obracamy na drugą stronę i jeszcze chwilkę pieczemy. Gotowe. Smacznego !

*mąka owsiana bezglutenowa np: „Provena”



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz