piątek, 6 listopada 2015

Kanapka z pieczonym schabem na ciepło



Znam takie dzieci, które nie dają się przekonać do jedzenia parówek i sklepowych wędlin. Cóż..., kiedyś i ja z uporem maniaka podtykałam moim dzieciom szynkę tłumacząc: ,,dziecko !  kiedy ja byłam w twoim wieku i dostałam taki plasterek szynki na śniadanie w święta, to nie wiedziałam jak jeść żeby mi na dłużej wystarczyło". Niestety kiedy już dowiemy się z czego produkuje się dzisiejsze wędliny, co do nich wciska, wstrzykuje i w czym moczy, nabieramy przekonania, że dzieci mają rację. Znakomita większość nie nadaje do jedzenia, najlepsza szynka, którą udało mi się znaleźć poza mięsem i solą do peklowania w składzie zawiera: 
  1.  wzmacniacz smaku - glutaminian sodu, 
  2. aromaty (oczywiście syntetyczne), 
  3. przeciwutleniacz -izoaskorbinian sodu
  4. konserwant azotyn sodu
 Po co nam te śmieci ! Pozostaje czekać i wierzyć, że producenci coś jeszcze w składzie zredukują. Tymczasem na wsi znów zaczynają powstawać przydomowe wędzarnie. Ja niestety takowej jeszcze nie posiadam, więc trzeba się jakoś ratować, dlatego też zachęcam do pieczenia mięs i podawania na ciepło do kanapek. Jeśli mamy już taki upieczony kawałek mięsa w lodówce, wystarczy rano ukroić zgrabny plasterek, wrzucić go na chwilkę na patelnię i zrobić pyszną kanapeczkę. Smacznego !


Przydadzą się:


  • kiełki rzodkiewki
  • papryka czerwona
  • odrobina majonezu i ketchupu






Pieczemy schab:


  • 1 kg schabu bez kości
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki sosu sojowego słodkiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka miodu
  • pieprz, sól- 1/2 łyżeczki
  • bulion 1/2 szkl.
  • cebula w plastrach

Marynowanie

Do miseczki wlewamy: olej rzepakowy, sos sojowy, miód, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz paprykę, pieprz i sól do smaku - mieszamy. Tak powstałą marynatą nacieramy schab i zostawiamy w lodówce na około 12 godzin np na noc.

Pieczenie

Schab układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy bulionem i wrzucamy cebulę. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15 minut.
Po tym czasie odkrywamy naczynie, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut, od czasu do czasu podlewając wierzch mięsa bulionem.
Następnie ponownie zmniejszamy temperaturę - do 160 stopni C i pieczemy jeszcze 15 minut.








Pieczemy schab:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz