Znam takie dzieci, które nie dają się przekonać do jedzenia parówek i sklepowych wędlin. Cóż..., kiedyś i ja z uporem maniaka podtykałam moim dzieciom szynkę tłumacząc: ,,dziecko ! kiedy ja byłam w twoim wieku i dostałam taki plasterek szynki na śniadanie w święta, to nie wiedziałam jak jeść żeby mi na dłużej wystarczyło". Niestety kiedy już dowiemy się z czego produkuje się dzisiejsze wędliny, co do nich wciska, wstrzykuje i w czym moczy, nabieramy przekonania, że dzieci mają rację. Znakomita większość nie nadaje do jedzenia, najlepsza szynka, którą udało mi się znaleźć poza mięsem i solą do peklowania w składzie zawiera:
Do miseczki wlewamy: olej rzepakowy, sos sojowy, miód, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz paprykę, pieprz i sól do smaku - mieszamy. Tak powstałą marynatą nacieramy schab i zostawiamy w lodówce na około 12 godzin np na noc.
Pieczenie
- wzmacniacz smaku - glutaminian sodu,
- aromaty (oczywiście syntetyczne),
- przeciwutleniacz -izoaskorbinian sodu
- konserwant azotyn sodu
Po co nam te śmieci ! Pozostaje czekać i wierzyć, że producenci coś jeszcze w składzie zredukują. Tymczasem na wsi znów zaczynają powstawać przydomowe wędzarnie. Ja niestety takowej jeszcze nie posiadam, więc trzeba się jakoś ratować, dlatego też zachęcam do pieczenia mięs i podawania na ciepło do kanapek. Jeśli mamy już taki upieczony kawałek mięsa w lodówce, wystarczy rano ukroić zgrabny plasterek, wrzucić go na chwilkę na patelnię i zrobić pyszną kanapeczkę. Smacznego !
Przydadzą się:
- kiełki rzodkiewki
- papryka czerwona
- odrobina majonezu i ketchupu
Pieczemy schab:
- 1 kg schabu bez kości
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżki sosu sojowego słodkiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka miodu
- pieprz, sól- 1/2 łyżeczki
- bulion 1/2 szkl.
- cebula w plastrach
Marynowanie
Do miseczki wlewamy: olej rzepakowy, sos sojowy, miód, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz paprykę, pieprz i sól do smaku - mieszamy. Tak powstałą marynatą nacieramy schab i zostawiamy w lodówce na około 12 godzin np na noc.
Pieczenie
Schab układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy bulionem i wrzucamy cebulę. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15 minut.
Po tym czasie odkrywamy naczynie, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut, od czasu do czasu podlewając wierzch mięsa bulionem.
Następnie ponownie zmniejszamy temperaturę - do 160 stopni C i pieczemy jeszcze 15 minut.
Pieczemy schab:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz