czwartek, 29 października 2015

Kwaskowaty mus z pigwy


Zastanawialiście się jak zjeść pigwę ? Ja też ! 


- Można z niej zrobić sok, ale tu cukier no i co z miąższem ?

- Można ją na zimę do słoików powkładać, ale po co kiedy doskonale się przechowuje, a i większość witaminy C ulotni się.



Tak sobie myślę… mus krótkoterminowy !



Co zrobić żeby jej nie popsuć ? Trudno ją zjeść na surowo. Wychodzi na to, że jednak trochę przetworzyć. Pigwę można przechowywać w chłodzie kilka miesięcy, dlatego proponuję niewielkie porcje owoców w postaci musu przechowywać w lodówce i dodawać do śniadań (kaszy jaglanej, musli i koktajli). Ciepły mus posłodzony lekko miodem smakuje wyśmienicie w połączeniu z bananem – doskonały deser. Macie jeszcze jakieś pomysły ?




Jak zrobić mus:

Kilka owoców (u mnie 5 szt) myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałeczki, następnie wrzucamy do garnka, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 3- 5 min. Miksujemy  z łyżką miodu i gotowe. 





Kilka słów o pigwie



  • Wygląd – pigwa jaka jest każdy widzi (wielkość dużej gruszki).
  • Zapach – przepiękny, bardzo intensywny mója babcia powiedziałaby: „jak zagraniczny” (kilka owoców w kuchni roztacza taki aromat, że po głowie wciąż kołacze się myśl „zjeść, trzeba to ześć”.
  • Smak – kwaśna i cierpka jak nie wiem co… no tak, wiem ! jak cytryna.
  • Dotyk – twarda, skórka coś pomiędzy gruszką, a jabłkiem, jednak świeżo zerwana, pokryta jest delikatnym meszkiem.
  • Dlaczego warto ją zjeść:
 W  jednym, przeciętnym owocu pigwy (92 g) znajdziemy:
  • potas (181mg, 5% dziennego zapotrzebowania)
  • żelazo (644µg, 4%)
  • magnez (7,4mg, 2%)
  • wapń, siarka, miedż
  • witamina C (14mg, 23% dziennego zapotrzebowania)
  • ryboflawina - witamina B2 (28µg, 2%)
  • witamina B6 (37µg, 2%)
  • oraz witaminy A, PP, B1, B5 (kwas pantotenowy), kwas foliowy
  • tanina, pektyny



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz